top of page
Image by Clay Banks

CUM SAVURĂM CAFEAUA SAU CEAIUL PENTRU A CREȘTE  ABSORBȚIA DE FIER ÎN ORGANISM

Cafeaua sau ceaiul simbolizează pentru mulți dintre noi  acel ‘’start ‘’, ‘’energizarea de dimineată’’.

Te trezești, nici nu te-ai dat bine jos din pat și îți dorești o ceașcă de cafea cu o aromă care să îți gâdile simțurile.

Cafeaua nu este doar un ritual, ci și o sursă importantă de antioxidanti și nutrienți în cantități mici, cum ar fi magneziu, potasiu și niacină (vitamin B3). De asemenea, ajută la  îmbunătățirea performanței  sportive și la reducerea bolilor  neurologice  atunci  când  este  consumată cu moderație până la  2 cești pe  zi sau maxim 200 mg cofeină.

 Însă pe lângă beneficii, cafeaua sau ceaiul blochează absorbția de fier din organism, dacă nu este consumată la timpul potrivit.

Mai  jos am adunat câteva recomandări simple pe care le poți  urma pentru  a împăca și pofta de cafea și nevoia  organismului  de a-și lua nutrienții necesari. Sfaturile de mai jos sunt  tile tuturor, în special  celor anemici sau femeilor care sunt mai predispuse la lipsa de fier.

Dacă ne place cafeaua dimineața conform unui studiu absorbția de fier nu are de suferit dacă mai întâi se consumă cafea și la o oră distanță se ia masa. Nu acelasi lucru este valabil, dacă cafeaua a fost consumată la o oră după.

În timpul mesei nu consumăm simultan alimente și cafea sau ceai !  Când ne referim la ceai și cel de plante intră în aceeași categorie. Contrar așteptărilor nu doar cafeina este cea care blochează absorbția de fier din organism. Un rol important îl joaca polifenolii care se regăsesc în cafea și în ceai.

Între mese și consumul de cafea lăsăm o pauză de cel puțin o oră și jumătate.  Da, ați auzit bine, acel espresso chiar după masă trebuie  amânat pe mai târziu.  Conform unor studiu când s-a consumat  un hamburger și imediat cafea sau ceai  după masă absorbția s-a redus cu 39% în cazul cafelei și  64% în cazul ceaiului.

Un alt studiu la care la mic dejun s-a consumat pâine și ceai de plante absorbția a fost mai scăzută cu 60-90% pt ceai negru și 47% pentru ceai de plante.

De asemenea, cu cât ceaiul sau cafeaua este mai puternică, cu atât scade absorbția de fier.

Același efect dublu efect inhibator îl are atunci când consumăm lapte cu cafea sau ceai cu lapte.

Așadar putem avea rezerve de fier in organism și în același timp să ne bucurăm de cafea sau ceai, doar  trebuie  să  găsim momentul potrivit !


Surse :

https://www.researchgate.net/publication/16793217_Inhibition_of_food_iron_absorption_by_coffee

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10999016/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2598894/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30288374/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6402915/

Nutritie: Text
bottom of page