top of page
atomicottersromani

10 Lucruri esențiale pe care trebuie să le ai în rucsac pentru o tură de o zi la munte



Dacă nici vara nu mergem pe munte, atunci când ? Multe trasee din România, permit chiar și celor mai puțini antrenați să exploreze muntele.


Însă indiferent de cât de experimentați suntem, unele lucruri nu trebuie să ne lipsească din rucsac, chiar dacă vorbim de o drumeție de câteva ore. Cu muntele nu ne jucăm !

Am întrebat pe membrii comunității #AtomicOtters ce e musai să ai în rucsac .


Așadar vă prezentăm esențialul pentru a avea o experiență plăcută și sigură:


1. Folie de supraviețuire- ocupă un spatiu minim în rucsac,costă între 7 și 20 de lei și o găsiți în #Decathlon, magazinele cu specific montan și după cum ii spunele numele, chiar vă poate salva viața. Vremea la munte este imprevizibilă și temperaturile pot varia deodată de la 25 de grade la 5 grade Celsius. Folia în aceste condiții vă poate proteja de frig.


2. Pelerina de ploaie- după același principiu, vremea se schimbă rapid și nu știi cum vă prinde ploaia nu tocmai caldă de vară !


3. Sapcă, buff și cremă de soare- aveți toate șansele să faci o insolație de toată frumusețea, plus arsuri. Soarele la munte este puternic, așa că înainte de a pleca pe traseu folosiți crema de soare cu încredere.


4. Trusă de prim-ajutor – trebuie să conțină plasturi,comprese sterile, apă oxigenată, fașă elastică și mănuși.


5. Frontală- este mai utilă decât o lanternă, ocupă puțin spațiu și e mai bine să o aveți. Se poate întâmpla să întârziați și să vă prindă noaptea pe traseu.


6. Briceag multifuncțional -bun la toate !


7. Amnar sau brichetă-dacă vă prinde noaptea în pădure, temperaturile scad destul de mult, plus aveți șansa de a vă întâlni cu animale sălbatice. Un foc vă poate ține în siguranță.



8. Apă- câtă apă luați depinde de câte ore petrecem pe traseu, ce cabane și izvoare sunt pe traseu. Este important să vă documentați înainte, să verificați hărțile, pe forumuri, întrebați prietenii care au mai fost pe traseu. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul, că uneori vara izvoarele pot seca sau apa să fie contaminată de la stâni.


9. Bețe de trekking- vă ajută atât pe urcare cât și pe coborâre. În acest mod nu puneți presiune doar pe picioare, sunteți 4x4. Dacă știți că aveți probleme cu genunchii, pentru partea de coborâre nu trebuie să vă lipsească acestea.


10. Mâncare-corpul are nevoie de energie, în momentul în care depuneți efort fizic. Recomandarea este să aveți la voi mix de fructe uscate cu nuci, biscuiți, o banană, măr, ciocolată. Carbohidrații reprezintă sursă de energie pentru mușchi, iar consumul de proteine(mezeluri, etc) nu vă va ajuta, din contră, vă vor oferi o stare de oboseală.









92 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page